INTERVIEW

Franco

50 jaar

Franco is al jarenlang een bekend gezicht  van het café. Op zaterdag middag is hij vaak van de partij en ook probeert hij de zondag middag langs te komen voor een pils. Samen met zijn maten drinkt die een paar drankjes en zoekt hij de gezelligheid op. Franco is niet een man die vanzelf veel over zichzelf verteld en als ik hem vraag of die openstaat voor een interview, reageert hij in eerste instantie niet heel enthousiast. “Dat hoeft allemaal niet zo nodig” antwoordt hij. Peet zit ernaast en schreeuwt dat hij gewoon moet meedoen en Franco gaat overstag. Ik pak de laptop en Franco neemt nog een slok van zijn pils.

 

 

Franco, voor de mensen die jou niet kennen, kun je wat vertellen over jezelf

 

Franco moet lachen, denkt even na en antwoord; “Weinig”. Peet en Wies zitten naast hem en beginnen hard te lachen. Ik vraag Franco waar die vandaan komt. “Ik kom uit mijn moeder, dat is  één ding wat zeker is haha Als mijn moeder het maar niet leest. Maar ik werk in de riolering. Ik ben net als Stokvis.” Ik kijk hem vragend aan en Peet reageert verbaasd over het feit dat ik niet weet wat ze daar mee bedoelen. ”Dat komt uit de serie ‘Toen was geluk nog heel gewoon’, daar had je de familie stokvis en die werkte ook in de riolering. Het bedrijf waar ik voor werk zit in Zoetermeer, maar ik werk door heel Nederland heen. Ik ben vaak van huis af en daardoor bijna nooit thuis. Alleen in het weekend ben ik hier, maar dan zit ik in de Oude Jan. Ik ben in Alblasserdam geboren, maar toen ik 4 maanden oud was zijn we naar Delft gekomen en sindsdien heb ik altijd hier gewoond. Ik ben opgegroeid in het Westerkwartier en inmiddels woon ik in de Kuyperwijk.”

 

 

En wat betekent de Oude Jan dan voor jou?

 

“Voor mij betekent het gezelligheid, vriendschap en thuis. Dan beschrijf ik de Oude Jan in drie woorden”

 

 

Heb je misschien nog een leuke anekdote over de Oude Jan?

 

Je ziet Franco denken en na een tijdje antwoordt hij; “de mooiste anekdote moet nog komen denk ik,  ik weet het eigenlijk niet. Er zijn zoveel verhalen te bedenken, maar er schiet me nu niet één bijzondere te binnen.

 

 

Wanneer zette jij de eerste voet in dit café?

 

“Daar waren we net over aan het nadenken. Volgens Peet is dat 21 jaar geleden.” Peet neemt het stokje over en vertelt hoe dat zit;  “Leo was vroeger klant bij mij en toen hij de Oude Jan overnam zijn we hier gekomen. Hij was klant bij mij en ik bij hem. Ik heb toen het hele zootje meegenomen.” Franco moet lachen en vervolgt “Het komt dus door Peet dat we hier komen, hij was de boosdoener.”

 

 

Wat houdt je op dit moment bezig?

 

“Van alles. Muziek en ouder worden.” Peet is het er duidelijk niet mee eens en schreeuwt; “Dit wordt een interview van lik-mijn-kut.” Franco moet grinniken en vervolgt zijn verhaal; “Ik vind het leuk om leuke dingen te doen met vrienden. Weekendjes weg, vakanties en concerten. Ik vind het heel leuk om naar concerten te gaan. We zijn nu bezig met een weekendje Napels te plannen. Dan gaan we naar een voetbalwedstrijd en lekker door de stad struinen. Zo kwamen we jullie vorig jaar nog tegen in Liverpool. Dat zijn leuke uitstapjes.”

 

 

Wat is jouw levensmotto?

 

“Pluk de dag en tik een eitje, of wat was de uitspraak nou haha maar je moet niet te ver vooruit kijken, dus pluk de dag!”

 

 

Welke plaat past voor jou het best bij de Oude Jan?

 

”De woonboot van Stef Ekkel. Wat vind ik dat een verschrikkelijk nummer. Maar die hoor ik hier altijd, dus als ik dat nummer hoor dan denk ik aan de Oude Jan.”

 

 

Met wie van het personeel zou jij weleens een huisgemaakt appelpuntje willen eten?

 

Zonder twijfel en direct antwoordt hij “Josefien natuurlijk! Dat is een domme vraag”

 

 

Wil je de volgende zin afmaken: Als ik eigenaar was van Café de Oude Jan, dan …

 

“Ow dat is een goede…. Dan zou ik nog meer live muziek neerzetten”

 

 

Wil je onze lezers nog een verstandig advies meegeven deze maand?

 

“Gewoon blijven ademen, dan komt het goed”

 

 

 

 

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft