INTERVIEW

Ron

60 jaar

Het is een bekend ritueel; Ron komt binnen en begint met een halve liter Heineken. Daarna maakt hij de switch naar Tripel Karmeliet, om vervolgens te eindigen met een Southern Comfort ‘on the rocks’. We weten dat Ron altijd in is voor een grapje en altijd vrolijk is. Dat Ron een echte sportman was en van oorsprong IT’er is, dat wisten we zeker niet! Tijd om Ron te trakteren op een grote pils en wat vragen voor zijn neus neer te leggen voor het maandelijkse interview in de Scheve Courant. Ik installeer de laptop voor Ron zijn neus en Ronnie steekt een sigaar op. Hij is zichtbaar ontspannen en klaar voor het interview.

 

 

Ron, voor de mensen die jou niet kennen, kun je wat vertellen over jezelf

 

“Ik ben geboren en getogen Delvenaar. Ik woon in de Olofsbuurt en woon tijdelijk bij mijn moeder, want ze is dementerend. Mijn vader is een paar jaar geleden overleden, dus ik heb samen met mijn zus en andere familie de zorg voor mijn moeder opgenomen. Ze wilt namelijk niet naar een verzorgingstehuis. Wel gaat ze één keer per week naar dagbesteding. Dan gaat ze lekker brijen. Zo lang ze blijft leven, blijf ik bij haar.” Ik vraag wat Ron doet als hij vrij is en niet bij ons in het café is. Hij begint te stralen en vervolgt zijn verhaal; “Ik houd van sporten! Ik heb in het verleden heel veel sporten beoefend, zoals zwemmen, onderwater zwemmen, Taekwando, atletiek, squashen, volleybal, badminton. Door leeftijd kan ik nu wel wat minder, maar ik probeer bezig te blijven. Zo doe ik tegenwoordig vaak wandelen en fietsen. Zo doe ik elk jaar mee aan de ‘strand 6 daagse’. Dit is wandelen van Hoek van Holland naar Den Helder.  Mooie stukken lopen en dan neem je een tentje mee. En dan in de avond natuurlijk lekker de kantine in. Een drankje erbij en lekker dansen. Want dansen is natuurlijk ook een sport die ik heb gedaan.” Ik begin te lachen en bedenk me dat Ron nog steeds graag danst. Ook als er een lekker nummertje op staat in de kroeg, dan laat hij maar al te graag zijn dans-moves zien.

 

 

En wat betekent de Oude Jan dan voor jou?

 

“Ik vind het lekker om een hier pilsje te pakken. Zeker in de zomer met het heerlijke terras in de zon zit ik graag buiten. Leuk om een dolletje te maken met de andere gasten hier. En ik kan mijn talen oefenen.” Ik kijk hem vragend aan en vraag of die teksten bedoelt als ‘voulez vous coucher avec moi’.  Ron zijn ogen beginnen te glunderen en hij vervolgt direct; “ce soir! Ja of bijvoorbeeld ‘mi casa o tu casa?’ hahaha die teksten zeg ik graag tegen leuke dames. Ik houd ook wel van woordspelingen en om studenten dan voor het blok te zetten met die geintjes. Heerlijk.”

 

 

Wanneer zette jij de eerste voet in dit café?

 

“De allereerste keer…..” je ziet Ron denken. Zijn ogen doet hij dicht en je ziet hem zoeken in zijn gedachte. Ineens gaan zijn ogen wijd open;  “Lang geleden! Toen zat Leo Quack er nog in en stond het café nog bekend als nachtcafé voor de café eigenaren en personeel. Iedereen kwam hier na zijn werk nog even een afzakkertje halen.” Ik vertel Ron dat dit nog steeds zo is. Ron moet lachen; “is dat nog steeds zo? Dat zal vast wel, maar ik kom niet meer zo laat haha”

 

 

Wat houdt je op dit moment bezig?

 

Met zijn sigaar in zijn hand antwoordt Ron; “van alles eigenlijk. Mijn moeder natuurlijk met haar dementie en de zorg voor haar en ook mijn werk. Ik werk aan de Sebastiaansbrug als bouw conciërge. Dit is een mooie naam voor een manusje van alles. Hekken controleren, poorten openen of sluiten, huishoudelijke bestellingen doen, bouwgereedschap verzorgen, proefsleuven graven en ook af en toe koffie zetten. Verder probeer ik naast mijn werk ook op de hoogte te blijven in mijn vakgebied.” Ron gooit er nu allerlei termen uit als C plus plus en linux, wat een operating system blijkt te zijn. Ik kijk Ron vragend aan en vraag wat hij allemaal bedoelt. Hij begint te lachen; “ik heb thuis iets van 4 pc’s en daar ben ik af en toe programma’s mee aan het schrijven. Ik heb een IT achtergrond en heb gewerkt bij bedrijven als Philips en Procter and Gamble. Edwin weet dat dit me bezig houdt, maar de rest niet. Niet iedereen hoeft alles van je te weten haha”

 

 

Wat is jouw levensmotto?

 

“Ik heb er twee! Carpe diem & Luctor et Emergo. Deze laatste is de lijfspreuk van zeeland en betekent iets als ‘ik worstel en kom boven’. Dit vind ik een mooie spreuk.”

 

 

Welke plaat past voor jou het best bij de Oude Jan?

 

Ik vul het eigenlijk direct voor Ron in, want ik weet dat hij helemaal gek is van het nummer ‘Gangnam style’. Ron begint te lachen; “daar zat ik inderdaad aan te denken. Maar nee… ik zou zeggen ‘het kleine café aan het Heilig Geestkerkhof’, dat is de plaat die ik kies!”

 

 

Met wie van het personeel zou jij weleens een huisgemaakt appelpuntje willen eten?

 

“pfooeee… Josefien bijvoorbeeld of Martijn. Omdat hij dacht dat ik boos op hem was, maar dat was niet zo.” Ron neemt een slok van zijn grote pils en stikt er bijna in. Hij proest het uit; “wacht, Kiki! Die zou ik wel wat beter willen leren kennen. Schrijf haar naam maar op.”

 

 

Wil je de volgende zin afmaken: Als ik eigenaar was van Café de Oude Jan, dan …

 

“dan maakte ik het smoelenboek! Omdat ik me nog wel eens vergis in de namen. Of ze niet kan onthouden. Zo haal ik veel jongens door elkaar, Thijs, Dick en jij. Iedereen lijkt hier op elkaar” Ondertussen loopt Martijn langs en die kijkt naar het nog bijna volle glas van Ron. “Ronnie, minder lullen en meer drinken joh, je hebt nog een halve liter staan.”

 

 

Wil je onze lezers nog een verstandig advies meegeven deze maand?

 

“ laat je snor staan! November is toch de snorrenmaand?”

 

 

 

 

 

 

 

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft