INTERVIEW

Lech

Als Lech de Oude Jan komt binnen lopen verschijnt er een glimlach op het gezicht van degene die aan het werk is. Er wordt gelachen en er worden dingen heen en weer geroepen. De discussie ontstaat vaak over uiterlijk, waar wij roepen dat Lech de lelijkste man van Delft is en ‘Lechelicious’ claimt de knapste man van Delft te zijn. Wie er gelijk heeft laten we voor nu even in het midden. Ik geef Lech een koffie verkeerd en vraag of hij klaar is voor het interview. Lichtelijk zenuwachtig kijkt hij me aan en vraagt hij wat hij moet verwachten. Ik stel hem gerust en open de laptop. Terwijl deze opstart geef ik Lech een tosti en begint hij lekker te knagen aan zijn lunch.

 

 

Voor de mensen die jou niet kennen, kun je wat vertellen over jezelf

 

“Ik ben Lech en ik heet officieel Lech Jan Rafael de Laat. Ik ben geboren in Kdansk in Polen en ben op jonge leeftijd naar Delft gekomen. Ik ben 35 jaar oud en ik ben de knapste vent van delft.” Lech krijgt een glimlach op zijn gezicht terwijl die dit zegt en hij begint al een beetje te ontspannen. Hij neemt een slok van zijn koffie en hij gaat door met zijn verhaal; “Ik ben op dit moment werkloos, maar ik heb een goed vooruitzicht. Ik ga vanaf 1 mei bij Rozema aan de slag. Daar ga ik lekker als chauffeur werken. Dus nu alleen een paar maandjes overbruggen. Ik ben ooit op mijn 15de begonnen in de horeca bij het Rieten Dak en ben daarna ook bij de Lindenhof gaan werken. Toen ik mijn rijbewijs haalde heb ik ook nog bij TNT en DHL gewerkt. Ik heb verschillende baantjes gehad. Ik woon op dit moment samen met mijn moeder in de Hof van Delft en ik ben een huisje voor mezelf aan het zoeken. Ik heb 2 zussen en 2 broers.” Ik vraag of hij misschien een vriendin of vriend heeft en Lech begint te lachen “Ik heb lang een vriendin gehad, maar dat is nu al even uit. Ik heb met haar iets van 4 jaar in Maasland gewoond en na deze relatie ben ik terug naar Delft gekomen. Ik heb op dit moment maar één vrouw in mijn leven en dat is mijn moeder.”

 

 

En wat betekent de Oude Jan dan voor jou?

 

“Ik vind de Oude Jan een gezellig café met leuke mensen. De mensen die hier werken, maar ook de mensen die hier komen. Sinds jullie de zaak hebben overgenomen ben ik meer gaan komen. Ik kom hier graag voor een kop koffie of een Heineken 0.0. Er hang hier altijd een leuke en gezellige sfeer.”

 

 

Heb je misschien nog een leuke anekdote over de Oude Jan?

 

Lech kijkt me vragend aan en ik vraag of hij een leuk verhaal heeft. Hij begint te glimlachen; “weet je nog dat verhaal met dat dienblad. Dat was zo mooi. Toen werkte we samen in de L:indenhof. Jaren geleden. Toen moesten we samen langs de tafels en ik liep met een groot dienblad vol met desertwijn. Jij vroeg dan aan de gasten of ze een glaasje desertwijn wilde en pakte die van mijn blad. Op een gegeven moment kwamen we bij een dame aan en vroeg jij heel netjes ‘wilt u een glaasje desertwijn mevrouw’ en zij hoorde je niet en riep heel hard ‘hhhuuuuuueeeeeeehhhhhh’ ik piste zowat in mijn broek van het lachen. Ik probeerde natuurlijk mijn lach in te houden maar dat ging bijna niet. Je hoorde de glaasjes wijn tegen elkaar aan klingelen en ik dacht alleen maar ‘Jon loop alstjeblieft snel door’. Dat was mooi. Sowieso waren dat mooie tijden toen we bij de Lindenhof werkten.” Ik moet lachen en vertel Lech dat dit inderdaad een mooi moment was, maar dat ik vroeg naar een verhaal over de Oude Jan. Hij kijkt me aan en lijkt het er niet mee eens te zijn; “rustig aan he, tegen de baas.”

 

 

Wanneer zette jij de eerste voet in dit café?

 

“Jeetje..... dat weet ik echt niet meer. Niet van die moeilijke vragen stellen joh“

 

 

Wat houdt je op dit moment bezig?

 

“Wat houdt me bezig?” Hij kijkt me aan alsof hij water ziet branden en ik leg uit dat het de vraag is waar hij mee bezig is of waar hij aan denkt. “Waar ik nu mee bezig ben is het interview natuurlijk, wat een stomme vraag.”

 

 

Heb je nog leuke plannen voor de komende tijd?

 

“Ik ga komend weekend naar leeuwarden. Daar ga ik een kennis opzoeken.” Ik vraag of het een dame is en of het een lekker ding is. Hij ontwijkt mijn vraag een beetje en gaat door; “Dat laat ik in het midden... en bijna de hele maand april ben ik weg. Dan ga ik naar ons huisje in Polen. Hier ga ik vaak heen. Dit is in de buurt bij Kdansk. Heerlijk ontspannen daar.”

 

 

Welke plaat past voor jou het best bij de Oude Jan?

 

“Bailando van Enrique Iglesias. Dat is echt een heerlijk nummer”

 

 

Wat is jouw levensmotto?

 

“Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.”

 

 

Met wie van het personeel zou jij weleens een huisgemaakt appelpuntje willen eten?

 

“Met Josefien! Met haar heb ik met blues gewerkt en een beetje gepraat. Dat is een leuke meid die ik wel wat beter zou willen leren kennen.”

 

 

Wil je de volgende zin afmaken: Als ik eigenaar was van Café de Oude Jan, dan …

 

“zou ik het laten zoals het is. Het is een mooie zaak met leuke mensen die hier komen en werken. Niks mis mee. Houden zo!”

 

 

Wil je onze lezers nog een verstandig advies meegeven deze maand?

 

“Blijf deze nieuwsbrief lezen en in de gaten houden.”

35 jaar

 

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft