INTERVIEW

Sander

Sinds de invoering van de Scheve Courant wordt er in het interview steevast een vaste gast ondervraagd door een teamlid van de Oude Jan. Nou zijn onze vaste en interessante gasten niet op. Sterker nog, die nemen natuurlijk alleen maar toe door onze nieuwe menukaart. Maar het leek de redactie toch leuk om het eens over een andere boeg te gooien en de rollen om te draaien. Vandaar dat er dit keer een vraaggesprek is met een vast gezicht van achter de bar, met als interviewer een vaste gast. We kennen de barman als de goedlachse, jonge god die voor iedereen altijd wel een moment van aandacht heeft. Hij heeft altijd extra aandacht voor de allerkleinste OJ-bezoekers. Hij is een professional. Hij is het langste lid het OJ-Team. Het is niemand minder dan Sander Arkenbout (met een N), 30 april jl. 30 jaar geworden.

 

Het blijkt verassend lastig deze man te spreken te krijgen. Hij is altijd druk zijn tijd te verdelen tussen werk, vrienden of zijn meisje Sophie. Hij geeft later in het gesprek aan dat hij nogal veel moeite heeft met goed plannen. Dit is eerder al bevestigd want hij komt ruim 10 minuten later dan afgesproken aanwandelen voor het interview. Zonnebril op want er is gisteren weer een BBQ met vrienden uit de hand gelopen. Koffie wordt besteld (het is pas 10 over 11 maandag ochtend) en het langverwachte interview kan eindelijk beginnen.

 

 

Sander, vertel eens wat over jezelf?

 

“Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat ik in Den Haag geboren ben en tot mijn 8ste ben opgegroeid in de Schilderswijk/Loosduinen. Vanaf mijn 8ste woon ik in Delft en vanaf die leeftijd heb ik ook pas echt herinneringen opgebouwd. Delft voelt echt als mijn thuis.” Blijkbaar heeft Sander al zijn Haagsche roots en herinneringen verdrongen. Iets wat een paar gasten van de OJ niet zo goed zullen begrijpen. De meeste waarschijnlijk wel. Nou ja. Het is wat het is.

 

Sander typeert zichzelf verder als volgt. “Ik ben een Jack of all trades en Master of none. Ik kan veel dingen, maar niks uitzonderlijk goed. Ik heb HAVO gedaan en studeer nog MER in Rotterdam. Ik hoop deze studie binnen een jaar nog wel af te ronden. Hopelijk kan dat met een businessplan voor De  Delftse Biertuin. (Het pand van de Griek en hierover later meer. Red.) Verder werk ik bij de Oude jan en adviseer ik Jon en Thijs o.a. over de speciaal bieren op fles en tap.

 

 

Wanneer zette je voor het eerst voet in de Oude Jan?

“Dat was toen ik een jaar of 17 was. Ik werkte toen als afwasser in De V. Na werk gingen we met het team altijd een drankje doen in de Oude Jan. Leo Quack was nog eigenaar en er stond zelfs nog een Photo Play machine op de bar. Lang geleden dus.”

 

 

 

Wat betekent de Oude Jan voor jou ?

Sander antwoord direct met een luid en duidelijk “Heel veel! De Oude Jan is mijn inspanning en ontspanning zonder dat er hier een disbalans in zit. Inspanning natuurlijk omdat ik hier werk. Ontspanning omdat dit ook de plek is waar veel tijd met mijn vrienden doorbreng. Ontspanning vind ik trouwens ook in mijn werk doordat ik vaak leuke en interessante gesprekken met de gasten heb en ik veel van mijn collega’s als vrienden beschouw.

 

 

Heb je misschien nog een leuke anekdote over de Oude Jan?

Hier komt de grote twijfelaar in Sander naar boven. “Oh, uh zoveel…..daar kan ik niet echt één uit kiezen. Pfff...Tja..Tjeetje……Mmmmmm” Sander krijgt het zichtbaar benauwd en we besluiten deze vraag even voor later te parkeren.

 

 

Welke plaat past voor jou het beste bij de Oude Jan?

Zonder enige twijfel klinkt er “Motown!. Ik ben gek op Motown! Een nummer dat steevast in de Motown-playlist voorbij komt en toch wel mijn favoriet is, is Gregory Abbot met “Shake You Down”.

Dit nummer belichaamt ook wel wat veel mensen bij de Oude Jan doen. Namelijk (flirterig) naar mensen kijken en dan fantaseren wat je met die persoon zou willen doen.

 

 

Met wie van de (vaste) gasten zou jij wel eens een huisgemaakte appelpunt willen eten?

“Oh…. Dat kan ik toch niet zeggen? Straks krijg ik ruzie met iemand als ik zijn vrouw of vriendin noem”

Sander wordt te verstaan gegeven dat hij moet kiezen en dat het ook een man mag zijn. “Dan graag met Ans Koeleman, de vrouw van Kale Peet. Ik zou graag van haar willen weten hoe ze het al zo lang aan Peter z’n zijde uit heeft kunnen houden. Daarnaast krijg ik geen ruzie met Peet als ik met Ans afspreek want hij leest deze column toch niet. Hahaha.”

 

 

Wat is jouw levensmotto?

“Positief” blijven. Er is zoveel om niet positief over te zijn en de waarheid wordt al zo vaak verdraaid. Het is gewoon belangrijk om nooit bij de pakken neer te zitten en positief te blijven. Dit geldt ook voor Daan v/d Putte de komende jaren……”

 

 

Als ik de eigenaar van de Oude Jan zou zijn, dan……

“Zou ik het servies veranderen. Die terracotta bakjes voor de bitterballen e.d. zou ik vervangen door iets klassiekers. Ook de borden trouwens. Gewoon servies dat meer past bij de uitstraling van een bruin café.”

 

 

Hoe zit het nou met die anekdote?

“De jaarlijkse personeelsuitjes zijn altijd speciaal. Het hele gevoel van collega zijn valt dan weg. Deze uitjes zijn echt altijd top. Maar…. Soms zijn de nieuwjaarsborrels nog wel leuker. Als iedereen half brak toch weer shotjes gaat doen, er uiteindelijk weer mensen op de bar staan en iedereen door de knieën gaat bij de muziek van “der Alte Sauer”.

 

 

Wat waarschijnlijk niet iedereen weet is dat Sander mede-eigenaar gaat worden van De Delftse Biertuin en deze in de toekomst ook gaat runnen. Vandaar een paar vragen meer dan u van ons gewend bent.

 

 

Wat mogen we gaan verwachten van De Delftse Biertuin?

“Het wordt een plek met een tijdloze uitstraling. We gaan er ons eigen bier brouwen. Uiteraard gaan we als biertuin ook veel andere (speciaal) bieren aanbieden. Wij krijgen ook een keuken waarin we de heerlijkste maaltijden voor onze gasten gaan bereiden. Wat zeker is, is dat het een plek met lekker eten, drinken en veel reuring gaat worden. Wat ook zeker is, is dat je van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat op de plein kan blijven. Je hoeft immers niet meer weg voor het avond eten. ”

 

 

Wanneer gaat de zaak open?

We hebben nog niet zo lang gelden met de architecten om de tafel gezeten voor de inrichting. Heel gaaf om o.a. meer te leren over zicht- en looplijnen. Er is in ieder geval nog heel veel te doen voor we open kunnen gaan. We hopen op november, maar zeg maar voor de zekerheid maar dat we voor het eind van het jaar, dus ergens december, open gaan.”

 

 

Welke actie kunnen we onze lezers aanbieden om ze straks naar De Delftse Biertuin te lokken?

“Zeg maar dat de eerste van mij is.”

 

 

Wat ga je heet meeste missen van de Oude Jan?

“Echt de gesprekken en de gezelligheid met de vaste gasten. Veel van hen zie ik meer en vaker dan mijn eigen ouders.”

 

 

Is er nog iets dat we vergeten zijn te vragen?

“Nee, ik had alleen niet verwacht dat het dit soort interview zou worden”

 

 

30 jaar

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft