INTERVIEW

Indo Rocker Frans

Frans van den Brand-Horninge (79) stond zondag 22 juli op het podium van Café De Oude Jan. De indorocker ging met The Eastern Aces een paar uur lang terug in de tijd. Aan een muzikaal pensioen denkt hij geen seconde. ,,Indorocker ben je voor het leven.''

 

Exotisch kleurtje, glimmende vetkuiven, supersnelle outfits en een opzwepende variant op de originele rock-'n-roll van de jaren 50: de vaak piepjonge Indische muzikanten die in de jaren 50 en 60 naar Nederland kwamen, veroverden de vaderlandse muziekscene by storm. Ze gilden met hun gitaren de ellende van de gedwongen repatriëring van zich af en zorgden voor een muzikale aardverschuiving. ,,Het waren ongelofelijk spannende tijden", blikt Frans van den Brand-Horninge terug. ,,We hebben heel veel plezier gehad, in Nederland, Duitsland, Frankrijk en zelfs Tunesië."

 

Ja, hij speelde met zijn band The Eastern Aces ook op de Reeperbahn in Hamburg, in de Star Club. Iedereen was daar razend enthousiast. Totdat de Engelse bandjes kwamen en met hun spotprijsjes de markt bedierven. En nee, The Eastern Aces hebben niet met The Beatles gespeeld. Wel met grote namen als Shirley Maclaine, Tom Jones en Johnny Hallyday. ,,We waren echte muzikanten, die eigenlijk alleen maar bezig waren om steeds beter te worden", zegt de 79-jarige rock-opa. ,,Commer- cieel hebben we de boot gemist. Een nummer als Spanish Harlem, dat hebben wij groot gemaakt. Er zijn ruim 700.000 platen van verkocht. Maar we hebben er geen cent aan verdiend. De rechten waren niet van ons..."

 

Frans kan er nu wel om lachen. Hij heeft in zijn leven wel ergere dingen meegemaakt dan het mislopen van royalty's. In 1952 verkaste de jongste van achttien kinderen met het gezin van Serpong op Midden-Java met het beroemde schip de Willem Ruys naar Nederland. Zonder vader, want die werd tijdens de bersiapgekte vermoord.

 

Hij wil er niet over praten. ,,Ik heb ook geen behoefte om terug te gaan naar Indonesië. Niet dat ik iemand daar nu nog iets verwijt, dat zou een beetje raar zijn, maar mijn vader is daar vermoord, begrijp je?" Het ontroert hem nog altijd.

 

Na de lange overtocht vond Van den Brand-Horninge werk op de zetterij van uitgeverij Het Vaderland. Later kwam hij bij het AD terecht en inmiddels vult hij zijn pensioentijd met het bezorgen van post en het rondrijden van schoolkinderen in een bus. ,,Ik ben niet iemand die achter de geraniums gaat zitten", zegt hij lachend. ,,Dat zou ik maximaal een maand uithouden. Dus ik blijf het allemaal doen totdat het echt niet meer gaat."

 

The Eastern Aces hebben in de loop der jaren een complete metamorfose ondergaan. Van den Brand-Horninge is nog de enige originele Eastern Ace. ,,De anderen zijn allemaal overleden, helaas. Maar de nieuwe leden doen het goed. We spelen nog heel vaak op gelegenheden zoals het Indo Rock Festival van De Oude Jan. We maken er altijd een feestje van." Dit is ook afgelopen editie zeker weer gelukt.

 

Door Karl Flieger

 

 

79 jaar

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft