INTERVIEW

Marlies

Deze maand staat een dame centraal in deze interview-rubriek. Een dame die wekelijks weet te overleven in de wereld van de kroeg. Een wereld waar mannen vaak het hoogste woord voeren. Marlies, in de volksmond Kreutz, voelt zich hier prima thuis.

We mogen haar namelijk met enige regelmaat ontvangen in de Oude Jan. Voor een theetje naar school of een wijntje in het weekend. Marlies moest wel, want ze koos voor Tim Mostert als levenspartner. Met veel passie studeert Marlies aan InHolland en leert alles over Dier- en Veehouderij. Misschien niet een voor de hand liggende keuze voor een stadsmeisje, maar de passie straalt ervan af. Naast haar passie voor dieren, is koken een andere liefde van haar. Wekelijks trekt ze haar schort aan om heerlijke maaltjes te bereiden. Wie aanschuift, mag aanschuiven. Hieronder komen jullie van alles te weten over Kreutz…

 

 

Marlies, al jaren een trouw gezicht in de avond, wat betekent de Oude Jan voor jou?

 

Dat verschilt een beetje: de Oude Jan is waar ik mijn grote liefde voor het eerst heb gekust (ik bedoel daarmee Tim Mostert, aka Kheoz, aka the claw), waar soms de beste gesprekken plaatsvinden, je het beste advies krijgt uit onverwachte hoek, waar je ineens snapt hoe een spelletje dobbelen of kaarten werkt, waar je nieuwe mensen ontmoet die je normaal nooit zou spreken, waar soms spontane dansfeesten ontstaan, waar krukken soms op schouders belanden en mensen soms op de bar, waar je dronken ruzies hebt over wie meer dronken is en waar je altijd terecht kunt en je je altijd welkom voelt en dat komt door de mensen die het café maken voor wat het is: een huiskamer met een verzameling van pronkstukken aan mensen.

 

 

Voor de mensen die je niet kennen, kun je wat vertellen over je werk en Passie?

 

Ik werk al jaren in de horeca wat nu nog steeds een bijbaan is. Ik heb mijn passie gevonden in mijn HBO-opleiding 'dier- en veehouderij', waar ik alles leer over de landbouwsector. Dat vind ik echt mega interessant. Ik loop nu stage bij een biologisch dynamische boer die samen met andere boeren de consument bewust wil maken van de landbouwsector en hoe biologische boeren te werk gaan met oog voor mens, dier en milieu. Echt mijn ding!

 

 

Wanneer zette jij de eerste voet in dit café?

 

Ik zou het echt niet weten.. volgens mij is dat de avond dat ik Tim ontmoette in een ander café (wat?! Tim in een ander café?!!?!!?), we zijn daarna naar de Oude Jan gegaan en daar sloeg de vonk over (Duh).

 

 

Wat houdt je op dit moment bezig?

 

Pfff, wat houdt me niet bezig... ik denk veeeeeel na. Over de onderwerpen ten aanzien van mijn opleiding en mijn stage, hoe ik in het leven sta, milieuvervuiling, de afname van insecten (75% van de insecten in Nederland is weg door natuurvernieling en vervuiling, 'oh chill, houd toch niet van die rotbeesten', nou rot op hoor, die rotbeesten bepalen een groot deel van jouw leven en die van jouw kinderen), ik wil een kinderboek schrijven, wat voor goede dingen ik met mijn leven kan doen, hoe laat ik naar bed moet, of ik tv wil kijken of wil lezen, wat ik wil lezen, welke sport het beste bij me past, of ik wel aan mijn 1,5 liter water kom per dag, of ik niet te veel koolhydraten eet, moet ik vegetarisch worden? En hoe ik de wereld kan verbeteren.

Ik houd me met zoveel dingen bezig dat ik er soms hoofdpijn van krijg DUS houd ik me nu vooral bezig om mijn hoofd te ordenen en te kalmeren door middel van mindfulness! Is lastig maar het voelt goed! .

 

 

Welke plaat past voor jou het best bij de Oude Jan?

 

Drie keer links drie keer rechts: tanananananannaa, baby give it up, give it up, baaaaby give it uhup!

Tim: SCHAAAT! ONS NUMMER, ONS NUMMER!!!

 

 

Marlies, wat is eigenlijk jouw levensmotto?

 

Gadver wat een rotvraag.. ik zeg altijd YOLO maar die is makkelijk uit te buiten:

"Ja ik heb zin om iemand in elkaar te rammen, YOLOOO"

"Vandaag ga ik eens lekker niet naar werk: YOLOOO"

Nee ik ga voor een andere. Ik vind een paar dingen heel erg belangrijk: aardig zijn voor elkaar: dat houdt in: luisteren, respect voor elkaar, eerlijk zijn, niet oordelen, vriendelijk zijn en interesse tonen.

Dit geldt ook voor alles wat ervoor zorgt dat jij een goed leven hebt, dat zijn vaak dingen waar je niet eens stil bij staat. En ja, daar kom ik weer: de natuur, de mogelijkheid tot zoveel en zulk goed voedsel, schoon drinkwater, een dak boven je hoofd, fijne mensen om je heen. Mensen zijn soms zo goed in zeuren maar kijken steeds minder naar wat ze wél hebben. Ik zeg: wees dankbaar en zorg zelf dat je dat kunt blijven!

 

 

Met wie van het personeel zou jij weleens een huisgemaakt appelpuntje willen eten?

 

Oh jeeeeetje, met iedereen wel (JAAAA DAG, LEKKER MAKKELIJK MARLIES, LEKKER VEILIG OOK! Nou en doei) Meen ik serieus... lekker met een theetje, iedereen heeft wel wat leuks te vertellen denk ik!

 

 

Wil je de volgende zin afmaken: Als ik eigenaar was van Café de Oude Jan, dan …

 

Met zoveel mogelijk lokale producten werken. Een vaste dag in de week een eenpansmaaltijd aanbieden, zodat mensen voor een klein prijsje gezellig met z’n alle kunnen eten. Daarnaast zou ik de muren van de kleine keuken zo beschilderen dat het lijkt of je in een hutje op safari bent. Of op een onbewoond eiland, of in het heelal.

 

 

Wil je onze lezers nog een verstandig advies meegeven deze maand?

 

Geniet van het leven op een manier waarbij andere met jou en na jou kunnen meegenieten.

 

28 jaar

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft