COLUMN

'Gezellige drukte of toch slecht gepland?'

Door Linthe

Een van de dingen waar Nederlanders bekend om staan is graag willen fietsen. Ook ik fiets graag. Over het marktplein, langs de grachten van ons oude stadje of door een winkelstraat, waar ik een glimp van de etalages op kan vangen. Maar vooral hou ik ervan om met mooi weer door de stad te fietsen omdat iedereen dan buiten is. Terrasjes zitten vol en mensen zitten samen op bankjes vrolijk een ijsje te eten. Ik baan mij een weg door de gezellige drukte langs de Beestenmarkt, genietend van de sfeer die er in Delft hangt.

 

Herkenbaar? Of is die drukte juist een groot irritatiepunt? Niet op tijd komen voor je volgende afspraak aan de andere kant van de stad omdat je alwéér af moeten stappen voor een horde toeristen die de Scheve Jan fotografeert. Of donderdagmiddag alweer het plein niet over kunnen steken door de kraampjes die kaas, drop en jurken verkopen. En als je dan eindelijk even tijd over hebt, is er geen plaats op jouw favoriete terras, waardoor je iets anders uit moet kiezen. Dit hoeft niet erg te zijn, want nieuwe dingen uitproberen kan ook voor nieuwe ontdekkingen zorgen. Maar na een drukke ochtend is een broodje Molen de Roos bij de Oude Jan toch meer welkom dan je had gedacht.

 

Op zo een manier kunnen leuke dingen, zoals de gezelligheid op een mooie dag in Delft, goed verdraaid worden naar irritaties. Daar zijn mensen tegenwoordig best goed in. Een grote oorzaak hiervan is stress. Men plant zijn dag vol met als gevolg weinig pauze en ontspanningstijd. Als vervolgens de planning van de dag dan misloopt, komt stress om de hoek een kijkje nemen. Logisch dat die drukte in de stad dan echt niet leuk is. Of is het niet leuk omdat het niet ingecalculeerd was in de net haalbare dagplanning?

Plannen is geen slecht idee. Het is juist een goede voorspelling van hoeveel er gedaan kan worden op een dag. Maar wat mensen vaak vergeten is het inplannen van genoeg vrije tijd. Vrije tijd wordt vaak gezien als tijdverspilling. Maar vrije tijd is belangrijk om alle drukte soms even te vergeten en te kunnen genieten van bijvoorbeeld een pilsje in de zon. Als je een goede balans kunt vinden tussen verplichtingen en vrije tijd, beleef je de gezellig dingen inderdaad echt als leuk en kan je wél genieten van een broodje op het terras van de Oude Jan.

 

Linthe

 

 

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft