COLUMN

 Delft mag geen
spookstad worden!

Jon Cornelese

 

Grijp in voor het te laat is! Die noodkreet slaakt Horeca Delft richting politiek. Voorzitter Jon Cornelese schetst het griezelige beeld van een spookstad in wording. Minimaal een derde van de Delftse horeca- en retail bedrijven voorgoed dicht. De corona-ellende die de binnenstad van Delft bedreigt, is niet te overzien als de gemeentelijke politiek niet snel in de bres springt. ,,Ik overdrijf niet als ik zeg dat veel van mijn collega's het water aan de lippen staat", zegt Jon Cornelese. ,,De klappen die we nu krijgen zijn enorm. Alle kosten gaan door, maar de omzet is nul. En bij de retail - die nog wel open mag zijn - is die ver beneden peil.

 

Ik ga natuurlijk geen namen noemen, maar als deze situatie langer dan een paar maanden duurt, valt een groot deel van Delft als stad van gezellig eten, drinken en boodschappen doen stil. Dan komt er leegstand, met alle gevolgen van dien. Een spookstad, ja, dat beeld dreigt voor Delft te ontstaan. Daar komt niemand voor zijn plezier naartoe. Ik moet er niet aan denken. De enige manier om dat te voorkomen, is dat de Delftse politiek snel met maatregelen komt om de lokale ondernemers te ondersteunen.”

 

 

Soepel met belasting

 

De geboren positivo Jon Cornelese en zijn Horeca Delft-bestuur staan voor de zwaarste periode in hun bestaan. Vandaar het pakket dringende wensen dat eerder deze week bij de gemeente Delft op de deurmat plofte. De basale boodschap: wees toeschietelijk op het gebied van belastingheffing, het doorberekenen van kosten, het toepassen van regelgeving en vooral: zorg dat getroffen ondernemers financieel steun krijgen om de eerste financiële klappen van deze crisis op te vangen. ,,Het komt erop neer dat we van de gemeente vragen ondernemers zo min mogelijk kosten te laten betalen", zegt Cornelese.

 

,,We kregen zondag 15 maart om half zes de boodschap dat we om zes uur dicht moesten. Dat was een gigantische schok. Natuurlijk zag iedereen wel aankomen dat er maatregelen zouden komen, maar dat het zo snel en zo drastisch zou gebeuren, dat was echt schrikken. Van de ene op de andere minuut hadden ondernemers geen inkomsten meer, maar alle kosten gaan gewoon door. Huur, personeelskosten, dat loopt ontzettend in de papieren. Heel veel horecaondernemers hebben eenvoudig niet de buffer om dat even op te vangen. En wat denk je van onze freelance medewerkers? Die hebben we noodgedwongen moeten opzeggen. Dat doet wat met die mensen. Geen werk, geen inkomen. Dat is echt heel erg. Hetzelfde geldt voor onze leveranciers. Ook die zien de gevolgen. Het raakt iedereen.”

 

 

Voorschieten

 

Maar hoe zit het dan met de aankondiging vanuit Den Haag, dat gedupeerde ondernemers voor 90 procent schadeloos worden gesteld? Cornelese: ,,Dat is natuurlijk een mooi bericht, maar daarmee heeft een ondernemer niet de volgende dag geld om het personeel te kunnen betalen. En voorschieten gaat in de meeste gevallen niet. De periode tussen zo'n toezegging en de uitbetaling is gewoon te lang. Die tijd hebben veel ondernemers niet. Dat is de kern van onze boodschap richting de politiek.”

 

In de commissievergadering van donderdag bespeurde Jon Cornelese weliswaar veel begrip, maar nog weinig concrete toezeggingen van het college op de wensen van de branche. ,,Iedereen is van goede wil, daar ben ik absoluut van overtuigd. Want de stad laten instorten is in niemands belang. Maar ik zou graag wat meer snelheid willen zien. In een stad als Rotterdam is de precario op terrassen al met drie maanden kwijtgescholden. In Amsterdam doen ze dat tot 1 juli. Hier wordt, nogmaals met alle goede bedoelingen, gezegd: we gaan er serieus naar kijken. Maar dat is niet genoeg. We moeten nú ingrijpen, voordat het straks voor veel ondernemers, in de horeca en daarbuiten te laat is. Ik heb overigens goede hoop dat we komende week positief bericht krijgen op onze verzoeken. Onze boodschap is goed overgekomen en de mensen bij de gemeente en in de politiek onderkennen de problemen zelf ook. Nu is het zaak dat de steunmaatregelen snel komen. Dat is voor heel Delft van belang.”

 

Interview van Karl Flieger met Jon Cornelese in het Algemeen Dagblad van 29 maart 2020

 

 

 

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft