COLUMN

'Olie drijft
boven'

Jon

Dat mijn maandelijkse column beter wordt gelezen dan ik zelf had verwacht, is iets waar ik twee weken geleden achter kwam. Op de ondernemersbijeenkomst ‘de Kracht van Delft’ kwam ik onze burgemeester tegen. Attent als ze is, weet ze altijd nog waar we het de vorige keer over hebben gehad en informeert ze naar de stand van zaken met betrekking tot de horeca in Delft. Een bedankje voor mijn steun die ik heb geuit in de krant en ook een opmerking over mijn column; “dat was een pittige column”. Ik stond even met mijn mond vol tanden. Onze burgermoeder die niet alleen de kranten doorspit, maar ook mijn column leest? Ik was stiekem gevleid en we hebben het er even over gehad. Mijn angst over de toekomst van de evenementen en hoe wij hier als stad wat mee moeten doen. Ze vond het een interessant onderwerp en gaf aan dit met wethouder Bas Vollebregt te gaan bespreken. Ze gaf me een hand, wenste me een fijne avond en gaf me zoals altijd een vriendelijke glimlach toe.

 

Ik gaf in mijn vorige column aan dat de toekomst van de evenementen in gevaar is, daar de regeldruk alsmaar hoger wordt en de subsidies omlaag gaan. De column heeft wat teweeg gebracht in Delft. In één week tijd heb ik over dit onderwerp een afspraak gehad met drie verschillende ambtenaren. De accountmanager bedrijven heeft me uitgelegd waarom de regeldruk omhoog is gegaan en de eisen steeds strenger worden, met de wethouder economie heb ik mijn zorgen besproken en de adviseur evenementenbeleid heeft me op een nette manier op het matje geroepen met betrekking tot mijn uitspraak over de subsidies. Het blijkt dat de subsidies juist weer omhoog aan het gaan zijn. In 2008 zijn de subsidies flink omlaag geschroefd door de recessie, alleen deze zijn de laatste jaren juist weer omhoog aan het krabbelen. Mijn claim dat de subsidie kraan dicht wordt gedraaid klopt dus niet! Ik stond versteld. Ik heb mijn feiten gebaseerd op het geklaag van een organisator die claimde dat de subsidie omlaag is gegaan, maar dit bleek niet juist te zijn. Een wijze les voor mij, waar ik in het vervolg dit soort ‘feiten’ dien te checken op waarheid. Ik heb mijn excuses gemaakt en geuit dat ik blij was dat mijn uitspraak niet correct blijkt te zijn. Dit geeft namelijk aan dat ook de gemeente het belang van evenementen in ziet. Verschillende subsidie gelden kunnen en worden al aangeschreven door organisatoren. Voor het themajaar ‘Gouden Eeuw’ in 2019 is er zelfs €300.000 extra aan subsidie vrijgemaakt, waarop evenementen organisatoren ook aanspraak kunnen maken. Dit geeft me weer hoop voor de toekomst.

 

Feit blijft wel dat de regeldruk omhoog is gegaan en dit heeft een verklaarbare reden. Dit wordt landelijk uitgerold en aan Delft opgelegd. Dit ‘kader evenementenveiligheid’ is waar de gemeente zich aan dient te conformeren en hierin bevindt zich slechts minimale beweegruimte. Regels die we moeten handhaven dus. Hoe kunnen we het dan makkelijker maken voor de organisator? Dat is een vraag waar we wel mee aan de slag moeten. De gemeente is al bezig met het opzetten van een digitaal aanvraagformulier en dit is een mooi begin. Hoe we dit verder zo makkelijk mogelijk kunnen maken is iets waar de stad mee aan de slag moet. Een mooi onderwerp voor op de agenda van de komende ondernemersbijeenkomsten.

 

Al met al waren dit weken waar ik weer een hoop heb mogen leren. Hoe de regels m.b.t. het organiseren van evenementen tot stand zijn gekomen, hoe het werkt met de subsidie gelden, dat niet iedereen dezelfde waarheid kent én dat mijn column beter wordt gelezen dan ik had verwacht. Ik ben benieuwd wat de decembermaand voor mij zal brengen.

 

Jon Cornelese

 

 

 

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft