COLUMN

Anderhalvemeterregeling onwerkbaar voor ondernemers

Jon Cornelese

 

Ruimere terrassen kunnen de horeca wat lucht geven in de ‘anderhalvemetersituatie’. Dat opperde burgemeester Van Bijsterveldt onlangs. Maar of het veel uithaalt? ,,Helaas niet”, zegt KHN-Delft-voorzitter Jon Cornelese.

 

,,Natuurlijk is het mooi dat de burgemeester van harte meedenkt met de horecaondernemers, daar heb ik grote waardering voor. Maar ook met een soepeler terrassenbeleid gaan we de crisis niet overwinnen. Het maakt misschien vijf procent omzet goed, maar dan heb je het nog steeds maar over omzetten van ongeveer 35 procent van de normale situatie. En er is simpelweg lang niet overal plek voor. Op de Markt kan het met steun van de handhaving misschien iets schelen; een caféhouder op de Oude Delft heeft er niets aan. De verliezen blijven enorm.”

 

Een nieuwe brandbrief van KHN Delft liegt er niet om. De Delftse horeca loopt dit jaar tussen de 50 en 70 procent van haar normale omzet mis. Dodelijk voor veel bedrijven, desastreus voor het aanzien van Delft, als straks de lockdown versoepeld kan worden. ,,We lopen de kans dat er ‘straks’ niet meer zoveel bedrijven over zijn om de stad Delft aantrekkelijk te maken”, zegt Jon Cornelese op ernstige toon.

 

,,Nog afgezien van de kelderende omzet komen de hulpmaatregelen maar langzaam op gang. En minder positief dan we dachten. Landelijke regelingen zoals de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, red.), die 90 procent van de loonkosten zouden vergoeden, blijken in de praktijk maar 65 tot 70 procent van de werkgeverskosten te dekken. Als je dan een man of tien personeel hebt, dan is dat écht geld hoor. En die 4000 euro eenmalige steun, die zijn veel ondernemers alleen al aan de huur direct weer kwijt. Het water staat veel collega’s aan de lippen. Een derde loonronde tijdens de lockdown, met vakantiegeld in mei, zou voor velen weleens het einde kunnen zijn.”

 

Ook als in juni of juli de horeca gedoseerd groen licht zou krijgen, voorziet KHN Delft grote obstakels. De belangrijkste: de ‘anderhalvemeterregeling’. Onwerkbaar, zeggen de horecaondernemers.

 

Ondernemers die stoppen

Jon Cornelese: ,,Je ziet op internet grappige filmpjes voorbij komen, met obers die van een afstandje bier naar een klant gooien. Een anderhalvemeterregeling gaat in heel veel horecabedrijven niet werken. Geen enkele ondernemer is daar op voorbereid. Bovendien zal een gefaseerde heropening van de horeca ervoor zorgen dat we nóg langer achter de feiten blijven aanlopen. Ook dan is de omzet ver beneden peil. Je ontkomt er niet aan om veel minder mensen in je zaak of op het terras toe te laten. Intussen gaan de vaste kosten wel gewoon door en dus is een bedrijf dan niet winstgevend. Dat werkt niet. Ik voorzie dat veel collega’s alleen daarom al zullen besluiten om te stoppen, als ze niet al moeten stoppen.”

 

Snelle gemeentelijke financiële steun is wat de KHN Delft betreft de sleutel. ,,De contacten zijn goed, dat is niet het probleem”, zegt Jon Cornelese. ,,Maar de gemeente zou voor de horecabranche nu veel meer kunnen betekenen. Het uitstel van de heffing en de betaling van de lokale belastingen is belangrijk, maar afstel - in ieder geval van de speciale horecaheffingen – zou veel beter zijn. Net als financiële bijdragen aan de verschillende campagnes, om Delft straks weer op de kaart te zetten. De eerste reacties op onze brief zijn positief. Partijen zien in dat de horeca snel hulp nodig heeft. We kijken met spanning uit naar de komende vergadering.”

 

Interview met Jon Cornelese door Karl Flieger in het AD van 28 april 2020

 

 

 

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft