COLUMN

Het leven is meer
dan eten en drinken

Jon

 

Al tientallen jaren zijn er mensen die zich bezig houden met het milieu. Als kind al, leerde ik om afval te scheiden, met de trein te reizen in plaats van met de auto en om lampen uit te zetten als ik weg ging. Dit allemaal omdat dit ‘beter is voor het milieu’. Dit kreeg ik al mee als kind en hier groeide ik mee op. Dat zijn dan ook vanzelfsprekendheden en hier houd je zoveel mogelijk rekening mee.

 

Sinds kortere tijd zijn er ook steeds meer mensen die zich bezig houden met het minimaliseren van verpakkingsmaterialen, voornamelijk van plastic, die slecht zijn voor het milieu. Rietjes van bamboe, geen suikerzakjes meer maar weer ouderwets een potje op tafel en geen plastic zakjes meer maar kartonnen tasjes. Zelfs met vakanties wordt er bewust nagedacht of vliegen noodzakelijk is en er niet voor een autovakantie gekozen kan worden. Men wordt zich steeds meer bewust van onze impact op het milieu. Onze ‘foodprint’ proberen we steeds meer te beperken.

 

Iets waar men zich nog niet zo lang mee bezig houdt , maar wel een enorme impact heeft op het milieu, is voedselverspilling. Maar liefst één derde van de totale voedselproductie wordt namelijk weggegooid. Een deel wordt weggegooid voordat het überhaupt in de supermarkt terecht komt. Hele kratten met bijvoorbeeld paprika’s belanden op de compost hoop, omdat er niet de juiste prijs voor gekregen wordt. Verder zijn wij als consument  verantwoordelijk voor meer dan 40 procent van de totale voedselverspilling. Dit omdat wij restjes eten niet opeten en producten te lang laten liggen en moeten weggooien omdat ze verrot zijn. In Nederland gooien wij jaarlijks 700 miljoen kilo voedsel weg. Dat staat gelijk aan 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Dat zijn gigantische hoeveelheden! Iets wat ik me tot voor kort nooit echt beseft heb.

 

Voedselverspilling minimaliseren kan dus een enorme positieve impact hebben op onze druk op het milieu. Bedenk je eens dat het pakje rundergehakt van 300 gram wat in de prullenbak beland ten eerste opgegeten had kunnen worden door iemand die dit niet kan betalen. Want nog steeds zijn er in Delft alleen al ruim 400 gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank voor een voedzame maaltijd. Daarnaast heeft de koe voor de productie van deze 300 gram gehakt 2,5 kilo voer gegeten. Het gehakt is verwerkt en verpakt, vaak in plastic, en het is vanuit boerenland naar de fabriek vervoerd en vanuit de fabriek naar de supermarkt. Dit is allemaal onnodige co2 uitstoot geweest, wanneer jij het in de prullenbak gooit. Iets wat vele mensen zich niet beseffen.

 

 

Jon Cornelese

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft