COLUMN

'Iets aan de grote klok hangen'

Door Daan

Laatst zat ik op het terras. Zondagmiddag, een uur of 4. In deze tijd van het jaar zijn mensen blij dat ze eindelijk weer op het terras kunnen zitten. Ik ben daar ook blij mee. De winter duurt ook mij altijd iets te lang. Alhoewel ik echt geen pessimist ben, wanneer de zon schijnt bij het opstaan zie ik de dag gewoon net iets meer zitten.

 

Het had zo’n mooie zondagmiddag kunnen worden. Totdat de klokken van de Oude Kerk begonnen te luiden. Begrijp mij niet verkeerd. Ik heb niks tegen de Scheve Jan. Het is toch een toeristische trekpleister. Er worden dagelijks foto’s gemaakt vanaf de Oude Delft. Menig toerist vindt het geestig om een surrealistisch beeld neer te zetten, waar de Scheve Kerk lijkt te leunen op de handen van het model. Niet origineel, maar op het moment vast vermakelijk. Uiteindelijk zullen de foto’s in de vergetelheid belanden. Ergens in een mapje getiteld unknown, op een computer ergens in Japan, Italië of Duitsland. Natuurlijk was het een leuke zondagmiddag. Jammer was wel dat de kerkklokken roet in het eten gooide. Een gesprek met je tafelgenoot werd onmogelijk gemaakt door het aanhoudende gedingadong.

 

Niet alleen ’s middags is het een punt van ergernis. Sinds een half jaar woon ik in hartje Delft. Iets wat ik jaren geleden al van plan was, werd werkelijkheid. Een dakterras dat uitkijkt op de Nieuwe Kerk. Een betere locatie kan ik mij haast niet bedenken. Ik moet toegeven, nog steeds vind ik heel vaak dat ik op een prima locatie woon. Behalve in het weekend. Denk je in: Vrijdagavond, lekker doorgezakt. Logisch, want het weekend is begonnen. Het wordt altijd net even wat later dan doordeweeks en je gunt jezelf dat extra uurtje uitslapen. Helaas weer mislukt. Al kwijlend op je kussen wordt je wakker gemaakt met een raadsel in je hoofd. Hoe heette dat liedje nou? Was het Vader Jacob of Dikkertje Dap? Een wekelijkse ergernis van mij. Waar zou die ergernis vandaag komen? Komt het omdat ik van een nieuwe generatie ben? Of omdat ik niet ben opgegroeid met een bijbel onder mijn kussen? Maak ik het later dan anderen op de vrijdag- of zaterdagavond? Of ben ik gewoon een zeikerd, en moet ik dan maar uit de binnenstad verhuizen? Ik hoop dat jullie mij het kunnen vertellen.

 

Wel ben ik van mening dat als de kerkklokken dat wanneer de kerkklokken om 08:30 een geluidsniveau van boven de 95 decibel mogen produceren, wat in mijn categorie behoort tot zeer hinderlijk, wij met muziekevenementen een maximaal aantal decibels van 110. Wat ik meer categoriseer tot lekker in het gehoor.

 

Daan

 

 

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft