COLUMN

'Trots'

John Brus

M’n eerste bier, ik zal een jaar of zestien zijn geweest (toen mocht dat nog) was een Spar pils. Ik kan me eigenlijk niet eens heel goed herinneren of ik het nou heel lekker vond. Wat ik me wel levendig herinner is hoe anders een pils van een ander merk daarna smaakte.

 

Daar startte het jarenlang verzamelen van nieuwe smaken, nieuwe stijlen en bieren met de perfecte balans in geur, smaak en mondgevoel. (De pils heb ik daardoor al snel achter me gelaten!)

35 Jaar aan proeven, verzamelen, brouwen, kennis zoeken, vinden, delen en reizen voor het bier. Vaak genieten maar misschien wel even vaak zeer leerzame ervaringen die minder positief in de boeken staan. Maarja, ik kon toch niet snel een ‘die-heb-ik-nog-nooit-geproefd’ bier voorbij laten gaan. Zo passeerden duizenden stouts, barley wines, sours, porters, IPA’s, saisons en heel veel meer.

 

De Craft-beer revolutie in Nederland van de laatste 10 jaar was voor mij en andere biernerds - zeker in het begin - daarom een feest. Toen we in 2009 in Bodegraven bij Brouwerij de Molen het eerste Borefts Bier Festival organiseerden met andere, eveneens jonge/startende craft beer pioniers zoals de Belgische Alvinne en De Struise en het Deense Mikkeler was Nederland nog amper bekend met de experimentele stijlen en smaken die vandaag de dag in een steeds grotere kring genoten worden. Met De Molen liepen we in Nederland voorop en nog steeds is het dagelijks een groot genoegen om samen met het Molenteam nieuwe bieren te bedenken en te zien hoe ze nationaal en internationaal genoten worden. Trots!

 

Trots, ook op m’n nieuwste avontuur in geboorte stad Delft. Al in 2014 registreerde ik de naam van een grote wens online en nu, in 2019 gaat het dan uitkomen. Ik start een nieuwe brouwerij, een Delftse brouwerij: Delftse Brouwers. In het nieuwe Delfts Brouwhuis zal ik met grote regelmaat een nieuw bier brouwen voor één van de 20 taps aldaar. Samen met de mannen van het Brouwhuis hebben we in aanloop naar de opening een set prachtige bieren ontwikkeld die al op verschillende plekken in de Delftse horeca te proeven zijn.

 

Ik blijf altijd smaken verzamelen, proeven en experimenteren als het om bier gaat. Het bloed kruipt… Dagelijks ga ik nog steeds met veel plezier in Bodegraven aan de slag met het maken en uitzwaaien van talloze Molenbieren. Maar vanaf juni 2019 ga ik wat het bier betreft ook thuiskomen: trots brouwend in Delft op de plek met misschien wel de oudste bierhistorie van Nederland.

 

John Brus, Delftse bouwer

 

 

 

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft