COLUMN

Aly hield
van het leven

Nicolette van der Werff

Aly woonde en werkte over de hele wereld maar was het liefst in Delft. Als journalist schreef ze over grote kwesties. Als gepensioneerde Delftse schreef ze over Bambi. Hier het levensverhaal van Aly Knol (20 augustus 1950 - 22 oktober 2019).

 

Aly was de dochter van een silobaas bij de Koopmans Meelfabrieken in Leeuwarden. Aly, die officieel Aaltje heette maar door niemand zo genoemd werd, ontmoette in een boekwinkel, vlak na haar hbs eindexamen, een journalist van Het Vrije Volk. ,,Kom een keer langs'' had hij gezegd. Aly, die bij Scheidegger een opleiding tot secretaresse volgde, meldde zich de volgende dag op de redactie. Het Vrije Volk was destijds de grootste krant van Nederland met in iedere stad, en ook in bijna ieder dorp, een kantoor. Het links progressieve karakter van de krant paste goed bij Aly die van huis uit een geëngageerd socialiste was.

 

Ze mocht beginnen met de politieberichten en na anderhalf jaar stroomde ze door naar de verslaggeving van de diverse gemeenteraden rond Leeuwarden. Ze vond het geweldig. Toen Franco stierf (in 1975) werd Aly, die inmiddels op de centrale redactie in Rotterdam werkte, naar Spanje gestuurd om verslag te doen. Ze bleef er vervolgens als correspondent enkele jaren hangen.

 

Aly was klein maar pittig en niet alleen bij demonstraties aanwezig om daar verslag van te doen. Toen er op een dag paniek ontstond omdat er vlak voor het gebouw van Het Vrije Volk een lelijke eend in de brand stond bleek het de auto van Aly te zijn die vergeten was haar rookbommen van de achterbank te halen. Roken was een thema voor Aly die demonstratief met haar collega's een peuk op stak toen er sprake was van een eventueel rookverbod op de redactie.

 

Als correspondent in Bonn, Berlijn, en later ook nog voor de Geassocieerde Pers Diensten in Brussel, was ze wekelijks te horen op de radio. Ze was serieus, scherp en ging snel naar de kern van de zaak om vervolgens kordaat te besluiten met: Dit was Aly Knol... Berlijn. Alleen haar vrienden hoorden de smeuïge verhalen over de keuken van Helmut Schmidt en de gesprekken met Willy Brandt.

 

Aly had twee vaste kroegen in Delft. De Klok en De Oude Jan waren huiskamers waar ze op verzoek graag vertelde over haar belevenissen en over Bambi. Aly vertaalde, na haar pensioneren, het oorspronkelijke boek over Bambi dat ooit in het Duits was geschreven en anders bleek dan wat Disney ervan maakte. ,,Wist je dat de schrijver Felix Santen ook journalist was en een fervent hobbyjager die zo'n tweehonderd Bambi's heeft omgelegd? Santen schreef het boek om te laten zien hoe onverbiddelijk hard de natuur is'', vertelde Aly toen haar boek uitkwam.

 

De Delftse auteur Aly Knol overleed, na een periode van afnemende gezondheid, op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker.

 

Nicolette van der Werff voor het AD

 

 

 

 

>

>

>

>

>

>

>

>

>

Café de Oude Jan

Heilige Geestkerkhof 4

2611 HP  Delft